HHC vs THC

HHC vs THC: Verschillen, effecten en risico's

Hoewel de cannabinoïden HHC en THC chemisch vergelijkbaar zijn, kunnen de effecten en risico’s behoorlijk verschillen. HHC geniet de laatste jaren steeds meer populariteit omdat het naar verluidt minder bijwerkingen zou hebben dan THC. Daarnaast is HHC in meerdere landen (nog) legaal, in tegenstelling tot THC en cannabisproducten met een hoog THC-gehalte. Het gebruik van HHC kan echter ook verschillende effecten hebben op de gezondheid. Bovendien lopen gebruikers meer risico doordat nog niet alles onderzocht is omtrent de stof. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de verschillen en overeenkomsten tussen HHC en THC.


Wat is HHC?

HHC is een stof die in kleine hoeveelheden in de cannabisplant voorkomt en erg veel lijkt op THC. HHC heeft verschillende psychoactieve effecten op gebruikers. Omdat HHC-producten nog maar korte tijd bestudeerd worden en in omloop zijn, is echter nog niet alles bekend over de werking van HHC en de bijwerkingen die het kan hebben. Dit maakt het gebruik van HHC risicovoller dan het gebruik van beter onderzochte cannabinoïden zoals THC en CBD, volgens een rapport uit 2024 in het medische tijdschrift The Lancet. De psychoactieve stof kan worden gebruikt in de vorm van edibles en geconcentreerde HHC-olie.


Wat is THC?

THC is de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis, volgens een studie uit 2015 in Toxicology. Het is een complexe cannabinoïde in de cannabisplant en heeft een unieke interactie met sommige cannabinoïde receptoren in de hersenen en het lichaam. Door deze unieke interactie verschilt THC van andere cannabinoïden en kan het onder meer de je stemming, waarneming en geheugen beïnvloeden. Ook kan THC een ‘high’ effect produceren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld CBD. THC heeft echter ook mogelijke negatieve effecten op gebruikers. Zo is het verslavingspotentieel van THC relatief groot.


Chemische structuur en synthese

HHC en THC zijn chemisch vergelijkbaar, maar kennen wel enkele belangrijke verschillen. De chemische structuur van THC wordt weergegeven als C21H30O2, terwijl HHC de structuur van C21H32O2 heeft. Kort gezegd bevat HHC hierdoor iets meer watermoleculen dan THC. Ook staan de moleculaire bouwstenen van HHC minder vast dan bij THC door een gebrek aan ‘dubbele bindingen’.

Doordat dezelfde bouwstenen bij THC vaster staan, hebben ze vaak meer krachtige effecten op gebruikers dan bij HHC. Deze dubbele bindingen zijn zo onder meer verantwoordelijk voor de sterke psychoactieve effecten van THC vergeleken met andere cannabinoïden, volgens een Braziliaanse studie uit 2013 in Molecules.

Natuurlijke en synthetische HHC vs THC

Zowel HHC als THC komen van nature voor in de cannabisplant. Cannabis sativa-planten hebben met name een hoog THC-gehalte. HHC komt alleen in kleine hoeveelheden voor in de natuur, vaak als een soort restproduct van THC. Daarom wordt meestal HHC gemaakt in laboratoria via een proces dat hydrogenering heet. Voor de synthese van HHC wordt vaak een extract van CBD gebruikt. Ook THC kan synthetisch worden gemaakt. Dit gebeurt meestal ook met een CBD-extract.

De synthese van HHC en THC verschilt van ‘echte’ synthetische cannabinoïden. Hierbij vinden meestal meer scheikundige veranderingen plaats. De verschillende effecten van de drug zijn hierdoor onvoorspelbaarder, volgens professor Kenneth Nugent in The American Journal of the Medical Sciences, zelfs wanneer de stof chemisch vergelijkbaar blijft met de natuurlijke cannabinoïden.


Psychoactieve effecten

HHC en THC hebben grotendeels dezelfde psychoactieve effecten en kunnen een ‘high’ produceren bij de gebruiker. Wel verschillen de effecten van de twee cannabinoïden in intensiteit. Over het algemeen heeft HHC minder sterke effecten dan THC op het geheugen, de waarneming, de eetlust en het coördinatievermogen. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat sommige gebruikers HHC als meer ontspannend en lichamelijk ervaren. Volgens een studie uit 2023 in Cannabis and Cannabinoid Research zou HHC minder bijwerkingen zoals angst en paranoia veroorzaken.

De ‘high’ die HHC biedt is vaak iets subtieler en milder dan THC, op basis van gerapporteerde ervaringen door gebruikers. De effecten van HHC kunnen echter langer aanhouden dan die van THC. Gemiddeld duren de psychoactieve effecten van HHC zo’n 6 tot 8 uur, terwijl de effecten van THC zo’n 3 tot 4 uur aanhouden.


Medische en therapeutische toepassingen

Zowel HHC als THC hebben potentie om medisch en therapeutisch te worden gebruikt. Onderzoek naar de mogelijke toepassingen van deze twee stoffen heeft zich tot nu toe vooral gericht op THC. De stof kan onder meer worden gebruikt bij chronische pijnbestrijding, misselijkheid (bijvoorbeeld tijdens chemotherapie), het stimuleren van eetlust (nuttig bij de behandeling van bijvoorbeeld anorexia) en het verminderen van spierkrampen (zoals bij mensen met MS).

Van HHC is nog onvoldoende onderzocht hoe de stof kan helpen bij fysieke klachten. Vanwege de vergelijkbare effecten met THC zal de cannabinoïde waarschijnlijk voor dezelfde problemen kunnen worden gebruikt.

Onderzochte medische voordelen en therapeutische toepassingen van HHC en THC zijn:

  • Pijnbestrijding
  • Behandelen van misselijkheid en braken
  • Stimuleren van de eetlust
  • Verminderen van spierkrampen en spasticiteit

HHC en THC hebben nog geen bewezen therapeutische effecten op psychische klachten. Psychedelica therapie richt zich hier wel op. Raadpleeg altijd een medische professional om mogelijke interacties te voorkomen.


Bijwerkingen en veiligheid

De bijwerkingen van HHC en THC zijn grotendeels hetzelfde. Mogelijke bijwerkingen van de twee stoffen zijn psychische klachten zoals angst, paranoia, geheugenproblemen en verwarring. Ook kunnen gebruikers last krijgen van fysieke ongemakken zoals hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid en een droge mond. Wel lijkt HHC minder psychische bijwerkingen zoals angst en paranoia te geven aan gebruikers, vergeleken met THC.

De veiligheidsrisico’s van THC op de lange termijn zijn grotendeels bekend. Zo is er een groot risico op het ontwikkelen van een verslaving. Volgens de Australische onderzoeker Jason Connor heeft ongeveer 10% van alle gebruikers van cannabis een afhankelijkheid. THC is de belangrijkste stof voor het ontwikkelen van een cannabisverslaving. Ook kan regelmatig gebruik van THC zorgen voor cognitieve problemen, vooral wanneer je op jonge leeftijd veel cannabis of THC-producten gebruikt.

Het is nog niet duidelijk of HHC veilig is op de lange termijn. Aangezien de werking van beide stoffen overeenkomt, zou HHC echter ook kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een afhankelijkheid. Je krijgt dan last van ontwenningsverschijnselen wanneer je wilt stoppen met het gebruik van HHC.


Juridische status

In Nederland is HHC legaal verkrijgbaar. Zo kan het worden verkocht in de vorm van olie en zijn er HHC-gummies en andere edibles te koop in smartshops en webshops. THC staat wel in de Opiumwet. Hoewel het gebruik van cannabis gedoogd wordt in Nederland, is het niet toegestaan om speciale THC-producten te kopen voor recreatief gebruik. Alternatieve cannabisproducten zoals CBD-olie mogen ook maar een beperkte hoeveelheid THC bevatten.

Internationale situatie

De juridische status van HHC en THC ziet er internationaal anders uit. Meerdere Europese landen hebben het gebruik, de verkoop en de productie van HHC aan banden gelegd, volgens het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD). Onder andere Frankrijk, België en Italië besloten hiertoe in 2023. In landen waar de stof wel legaal verkrijgbaar is en niet als drug wordt geclassificeerd, kan de kwaliteit van de HHC-producten ook niet worden gegarandeerd. De relevante overheidsinstellingen houden dan namelijk geen toezicht op de productie. Ook voeren ze geen kwaliteitscontroles uit.

THC valt meestal direct onder de wetgeving voor cannabis en is in de meeste Europese landen op die manier verboden. Wel is het gebruik van medicinale wiet in verschillende landen toegestaan. Door ontwikkelingen in de cannabiswetgeving in grote Westerse economieën zoals Canada en de Verenigde Staten is er in Europa bovendien meer discussie gekomen over volledige legalisering van cannabis, ook in Nederland.


Detectie en drugstests

HHC en THC kunnen allebij worden gedetecteerd in drugstests. De meeste drugtests kunnen echter niet specifiek aantonen welke cannabinoïden er precies in het lichaam zijn aangetroffen, volgens Amerikaanse experts in Addiction. Dit betekent dat je een ‘positief’ resultaat zult krijgen voor het gebruik van cannabis, zonder dat een werkgever of andere instantie precies weet waar dit resultaat door veroorzaakt is.

De detectietijd van THC is gemiddeld ongeveer een week bij urinetests. Omdat weinig drugtests in staat zijn om THC en HHC uit elkaar te halen, is er nog onvoldoende bekend over de precieze detectietijd van HHC. Waarschijnlijk is deze vergelijkbaar met THC. De detectietijd van beide stoffen hangt echter sterk af van de gebruikte test en methode. Zo zal een speekseltest minder lang en minder betrouwbaar de stoffen waarnemen dan een urinetest. Drugs zijn het langst aantoonbaar in het haar, van ongeveer 3 maanden tot mogelijks zelfs een jaar lang.

bel Bel ons voor advies