Sativa vs Indica

Cannabis sativa vs indica: Verschillen en effecten

Cannabis sativa en indica zijn de meest belangrijke cannabissoorten en verschillen erg van elkaar. De pure stammen en hybride vormen van deze twee zijn verantwoordelijk voor de verschillende soorten wiet die worden gebruikt voor recreatieve en medische doeleinden. Indica en sativa bevatten veel verschillende chemische stoffen, zoals het type en aantal cannabinoïden, waardoor ze heel andere effecten hebben op gebruikers. Het is daarom belangrijk dat je de twee goed uit elkaar kunt halen, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua werking. Op deze pagina leggen we uit aan welke fysieke verschillen je de twee cannabisplanten herkent en om welke effecten ze bekend staan. Ook bespreken we bekende hybride soorten van de wietplanten.


Basisbegrippen: Sativa en Indica

Sativa en Indica zijn de twee belangrijkste soorten cannabis. Ze verschillen in hun oorsprong, fysieke kenmerken en effecten. De cannabis sativa komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Zuidoost-Azië. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor de sterke hennepvezels en als bron van zaadolie, voedsel en medicijnen. ‘Sativa’ betekent gecultiveerd en verwijst naar deze langdurige toepassing door mensen. De plant zelf heeft langgerekte, smalle bladeren met dunne stengels en veel ruimte tussenin.

De cannabis indica vindt zijn oorsprong in de hoge Zuid-Aziatische bergen ten westen van de Himalaya’s, volgens cannabisonderzoeker Karl Hillig in American Journal of Botany. ‘Indica’ is Latijn voor ‘uit India’. De plant werd in zijn geschiedenis vooral voor de psychoactieve effecten geteeld. De plant heeft brede bladeren die dicht tegen elkaar aan groeien en korte, dikke stengels.


Sativa vs. Indica: De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen tussen sativa en indica zijn de groeiomstandigheden en de werkzame bestanddelen. De cannabis sativa gedijt het beste in een warmer klimaat met lange zomers. De bloeiperiode duurt relatief lang. Ook hebben de planten veel ruimte nodig om goed te groeien, doordat ze zich erg uitstrekken. De cannabis indica is juist geoptimaliseerd voor een kouder klimaat met een kort groeiseizoen. De bloeiperiode is kort en heeft minder ruimte nodig vanwege de compacte groeiwijze.

Beide soorten cannabis variëren sterk in hun chemische samenstelling en cannabinoïde profiel, volgens De cannabis sativa bevat vooral hoge hoeveelheden THC, terwijl cannabis indica hogere niveaus van CBD heeft. Het terpenenprofiel van de cannabis sativa is vooral opwekkend en energiek, terwijl de natuurlijke aroma’s van cannabis indica meer rustgevend zijn, volgens genetisch onderzoek uit 2010 gepubliceerd in Phytochemistry.

Effecten van Sativa

De cannabis sativa planten hebben vooral een stimulerend en energiek effect op je hersenen. Je voelt je hierdoor actief, alert en creatiever. Ook kunnen de effecten het makkelijker maken om met anderen te praten. Een verhoogde hartslag is het voornaamste lichamelijke effect van de cannabissoort.

Cannabis sativa is vooral populair tijdens de dag, omdat het minder slaperigheid veroorzaakt dan andere cannabissoorten. Ook wordt het vaak gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een dosis creativiteit, bijvoorbeeld tijdens het maken van kunst.

Effecten van Indica

De cannabis indica soorten hebben vooral een ontspannend effect op je hersenen en kalmerende effecten op de spieren en zenuwen. De ontspannende eigenschappen bevorderen de slaap en verminderen gevoelens van angst en stress. De kalmerende effecten helpen om (chronische) pijn te verlichten.

Cannabis indica is vooral populair in de avonduren, omdat dagelijks functioneren lastig is door de slaperige effecten die het opwekt. Ook wordt het vaak gebruikt door mensen die na een lange dag willen ontspannen. Indica wiet wordt daarnaast therapeutisch ingezet als medicinale wiet voor fysieke en psychische klachten.


Sativa vs. Indica: Verschil in Effect

Cannabis sativa en indica verschillen behoorlijk in hun lichamelijke en psychoactieve effecten. Deze verschillen zijn het meest duidelijk bij pure indica en sativa-stammen. Hybride cannabissoorten die zowel indica als sativa genen bevatten zijn vaak lastiger van elkaar te onderscheiden, volgens een studie uit 2021 in Frontiers in Plant Science.

Of een gebruiker het verschil goed ervaart is afhankelijk van meerdere factoren. Deze zijn de ingenomen dosering en mogelijke tolerantie, de omgeving waarin de wiet wordt ingenomen en individuele reacties. Ook kan de genetische achtergrond van sommige sativa en indica soorten bepaalde effecten versterken of juist beperken.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillen in effecten en toepassingen tussen cannabis indica en sativa:

KenmerkCannabis sativaCannabis indica
Psychoactieve effectenEuforisch en stimulerendKalmerend en ontspannend
Creatief, alert en sociaal openRustgevend, kalm en beschouwend (veel peinzen)
Lichamelijke effectenLicht ontspannendDiepe ontspanning
Verhoogt hartslag en activeert zintuigenVertraagt hartslag en verdooft de waarneming
Therapeutische toepassingenVerbetert stemming en bestrijdt vermoeidheidVermindert stress en angst, bevordert slaap
Onderdrukt misselijkheidVerlicht pijn en stimuleert eetlust

Indica, Sativa en Hybride Soorten

Hybride cannabis soorten zijn een kruising tussen cannabis sativa en indica en verschillen daarom in hun chemische samenstelling. Ze worden geteeld door mannelijke en vrouwelijke planten van zowel indica als sativa te kruisen. Zo bieden ze een nieuwe combinatie van cannabinoïden en leiden ze tot verschillende effecten bij gebruikers. Ook hebben ze minder duidelijke morfologische verschillen (de fysieke kenmerken van de plant), volgens wetenschappers in een studie uit 2021 in Journal of Experimental Botany.

De verhouding tussen sativa en indica eigenschappen in hybride soorten varieert behoorlijk. Sommige hybriden hebben een 50/50 mix van beide, terwijl andere meer overwegend indica of sativa zijn. Over het algemeen hebben hybride cannabissoorten een meer gebalanceerde mix van lichamelijke ontspanning en geestelijke stimulatie.

Populaire hybride cannabissoorten in Nederland zijn:

  • White Widow: Een evenwichtige hybride met een hoog THC-gehalte en krachtige effecten
  • Amnesia Haze: Een hybride soort die vooral lijkt op cannabis sativa, met sterke opbeurende effecten
  • Northern Lights: Een kalmerende hybride met een sterke indica invloed

Hulp bij een verslaving aan cannabis

Cannabis heeft een aanzienlijk verslavingspotentieel, zeker wanneer je de drug regelmatig op jonge leeftijd gebruikt. Iemand met een cannabisverslaving raakt geestelijk afhankelijk aan de drug en ontwikkelt hierdoor vaak psychische problemen. Wanneer je verslaafd bent en wilt stoppen met het gebruik, ervaar je bovendien vaak heftige en verschillende afkickverschijnselen. Uit jezelf stoppen met het gebruik van cannabisproducten zoals wiet en hasj is daarom erg lastig. Professionele hulp wordt meestal aangeraden om veilig en effectief van een verslaving te herstellen.

Hulp bij een verslaving aan cannabis kan onder meer bestaan uit:

  • Ondersteuning door ervaringsdeskundigen en lotgenoten in zelfhulpgroepen
  • Begeleiding bij een detox, waarbij je onder toezicht lichamelijk ontwent
  • Therapie bij een psycholoog of in een kliniek, zoals psychotherapie om negatief gedrag aan te passen en interpersoonlijke therapie om relaties te helpen herstellen

Ben jij verslaafd aan cannabis en zoek je hulp? Of wil je weten wat de behandelmogelijkheden zijn voor iemand in jouw omgeving? Bel 020 – 532 0030 voor een persoonlijk consult met een van onze medewerkers over de beste behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen

Wat is sterker sativa of indica?

Sativa is vooral sterker in het geven van een mentale high, waarbij je geest wordt gestimuleerd. Indica is vooral sterker in het geven van kalmerende effecten, waarbij je geest en lichaam ontspannen.

Is hasj sativa of indica?

Hasj kan zowel van cannabis sativa als indica worden geproduceerd, maar komt historisch vooral van de indica plant.

Waar word je stoned van indica of sativa?

Je wordt vooral stoned van indica wiet, dat meer ontspannende en verdovende effecten heeft in vergelijking met de sativa plant.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00