Lichaamsgeur na drugs

Lichaamsgeur na drugs: Oorzaken en preventie

Bepaalde drugs veroorzaken nare lichaamsgeuren, zeker wanneer iemand regelmatig drugs gebruikt. De invloed van drugs op je lichaamsgeur heeft meerdere oorzaken, waaronder de specifieke chemische stoffen die drugs zoals cannabis en speed bevatten. Bij overmatig drugsgebruik nemen de slechte lichaamsgeuren extra toe omdat je lichaam niet meer goed de afvalstoffen kan verwerken. Op deze pagina leggen we uit welke drugs de lichaamsgeur beïnvloeden en hoe je op basis hiervan drugsgebruik kunt herkennen. Ook geven we tips om de lichaamsgeur na drugs te beperken of voorkomen.


Hoe werkt lichaamsgeur?

Lichaamsgeur werkt vooral via zweet dat wordt afgescheiden en in interactie komt met bacteriën op de huid. Zweet is vanuit zichzelf geurloos maar kan verschillende geuren ontvangen vanuit het lichaam. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen via de bloedsomloop geurige stoffen afgeven die in het zweet belanden, zoals knoflook en ui. Ook ziektes en aandoeningen hebben mogelijk invloed op de lichaamsgeur, zoals diabetes dat soms een zoete geur veroorzaakt.

Goede hygiëne kan helpen om de lichaamsgeur te verminderen die ontstaat door de combinatie met bacteriën op de huid. Meestal verbloemt het echter niet geuren die al in het zweet zelf zitten, volgens de Zweedse bioloog-psycholoog Johan Lündstrom.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat is de invloed van verschillende soorten drugs op lichaamsgeur?

De invloed van verschillende soorten drugs op lichaamsgeur is wisselend en niet bij iedereen even goed merkbaar. Sommige drugs hebben een reputatie dat je erdoor gaat stinken. Zo melden veel mensen een kenmerkende lichaamsgeur bij het gebruik van cannabis. Bij andere drugs zijn de effecten op de lichaamsgeur milder of minder eenduidig. Amfetaminen kunnen bijvoorbeeld voor een zure of metaalachtige lichaamsgeur zorgen, maar niet elke amfetamine zorgt voor dezelfde effecten. Iemand die opioïden gebruikt ruikt vaak naar een licht zoetige geur, vooral bij natuurlijke opiaten zoals heroïne.

Drugs beïnvloeden je lichaamsgeur op verschillende manieren, volgens het medische handboek Psychodermatology in Clinical Practice. Allereerst zijn er de chemische stoffen die worden opgenomen in je bloed en zo in je zweet terechtkomen. Zo blijft THC, de werkzame stof in cannabis, gemiddeld enkele dagen lang in je bloed. Tijdens het afbreken ervan in het lichaam komen bovendien vluchtige verbindingen vrij. Deze worden onder meer via de huid afgegeven, waardoor je een tijd lang ruikt naar cannabis.

Drugs hebben ook invloed op je lichaamsgeur door hun effecten zelf. Ze kunnen neurotransmitters in het zenuwstelsel stimuleren of afremmen, waardoor je meer of minder gaat zweten. Het gebruik van een amfetamine zoals speed zorgt hierdoor vaak voor een verhoogde zweetproductie.


Hoe kun je drugsgebruik herkennen?

Je kunt drugsgebruik herkennen aan verschillende symptomen, waarbij lichaamsgeur meestal ondergeschikt is. Een specifieke lichaamsgeur is bij veel populaire drugs namelijk vaak lastig of helemaal niet te ruiken. Voorbeelden hiervan zijn coke, xtc en LSD. Van enkele drugs is het relatief makkelijk om te herkennen dat iemand het heeft gebruikt. Zo is de geur van wiet makkelijk op te merken, volgens een Duitse studie in Sensors.

Het is meestal makkelijker om drugsgebruik te herkennen aan de combinatie van veranderingen die iemand vertoont. Denk aan veranderingen in gedrag (plotseling overmoedig worden) en uiterlijke veranderingen (puistjes op de neus). Een lichaamsgeur kan helpen om deze symptomen een plaats te geven. Vooral regelmatige gebruikers krijgen last van onaangename luchtjes. Bij regelmatig drugsgebruik kan je lichaam namelijk de afvalstoffen steeds minder goed verwerken via de lever en nieren. Deze afvalstoffen worden dan afgescheiden door te zweten, in plaats van via je urine en ontlasting.


Preventie en beheersing

Persoonlijke hygiëne is erg belangrijk om je lichaamsgeur te beheersen bij drugsgebruik. Ook een aanpassing in je dieet kan helpen om lichaamsgeuren te verminderen, volgens een studie uit 2020 in  International Journal of Molecular Sciences. Zo helpt het eten van veel verse groenten en fruit met een slechte lichaamsgeur. De beste manier om onaangename lichaamsgeuren te voorkomen is echter het stoppen van het drugsgebruik zelf.

Tips en strategieën om je lichaamsgeur te beheersen bij drugsgebruik zijn:

  • Douche regelmatig met antibacteriële zeep, om de opbouw van bacteriën te bestrijden en poriën op de huid vrij te houden
  • Draag dagelijks schone kleding en was deze hierna met geurverwijderende wasmiddelen
  • Drink veel water om de concentratie van bepaalde stoffen in het zweet te verlagen
  • Eet veel verse groenten en fruit
  • Draag lichte en luchtige kleding om de ophoping van zweet te verminderen
  • Zoek professionele hulp om te stoppen met overmatig drugsgebruik

Stoppen met drugs

Veilig en effectief stoppen met drugs vereist professionele hulp voor het proces van lichamelijke ontwenning en het behandelen van de geestelijke verslaving en onderliggende problemen.

Lichamelijke ontwenning: De detox

Afkickverschijnselen kunnen tijdens de ontwenning levensgevaarlijk zijn wanneer je verslaafd bent en regelmatig drugs gebruikt. Ook haken verslaafden meestal af wanneer ze zelf proberen af te kicken, onder meer door de heftige cravings die ze vaak ervaren. Een klinische detox is de meest veilige en effectieve methode om de lichamelijke afhankelijkheid aan een drug te behandelen. Je ontvangt dan in een kliniek 24/7 medische begeleiding en monitoring tijdens het proces van lichamelijke ontwenning.

Geestelijke afhankelijkheid en onderliggende problemen

Na de detox begint de ‘echte’ behandeling. Via verschillende behandelmethodes worden de onderliggende oorzaken van de verslaving dan behandeld, zoals cognitieve gedragstherapie en mindfulness therapie. Deze behandeling kan worden geboden via poliklinische zorg, waarbij je op regelmatige basis een psycholoog of therapeut bezoekt. Een meer effectieve methode is echter een tijdelijke opname in een verslavingskliniek. Je bent dan fulltime bezig met herstel en staat onder monitoring om een mogelijke terugval te voorkomen.

Heb jij een drugsprobleem en zoek je hulp om te stoppen? Of worstelt iemand in jouw omgeving met een verslaving? Bel 020 – 532 0030 voor een anoniem consult met een van onze medewerkers voor advies over de beste behandelmogelijkheden in jouw situatie.

bel Bel ons voor advies