Stoppen met masturberen

Stoppen met masturberen: Kenmerken en behandeling van een verslaving

Wanneer je niet uit jezelf kunt stoppen met masturberen is er sprake van masturbatieverslaving. Je bent dan geobsedeerd met masturberen en hebt geen controle meer over je seksuele gedrag, ondanks de negatieve impact die het heeft op jezelf en je omgeving. Voor effectief en snel herstel is het belangrijk om een verslaving aan masturbatie op tijd te herkennen en de juiste behandeling te zoeken. Op deze pagina wordt uitgelegd wat masturbatieverslaving inhoudt en worden tips gegeven om problematisch gedrag op tijd aan te passen. Ook bespreken we geschikte behandelingsopties om te stoppen met masturberen.


Wat is een masturbatieverslaving?

Een masturbatieverslaving is een gedragsstoornis waarbij iemand niet kan stoppen met masturberen en vaak de interesse verliest in andere seksuele handelingen. Het dwangmatige masturberen kan een gezonde seksuele relatie in de weg zitten en leidt in veel gevallen tot negatieve sociale en psychische effecten, volgens psychiater-seksuoloog Stephen Levine. Stoppen met masturberen kan bij een masturbatieverslaving meestal alleen door het inschakelen van professionele hulp, zeker wanneer het afwijkende seksuele gedrag te laat wordt (h)erkend. Aan de hand van professionele begeleiding leer je dan het verslavend gedrag aan te passen en worden mogelijke onderliggende oorzaken van de masturbatie verslaving behandeld om terugval te voorkomen.


Is verslaafd zijn aan masturberen slecht?

Ja, verslaafd zijn aan masturberen is slecht omdat het psychisch negatieve gevolgen heeft en een grote impact kan hebben op je sociale leven. Regelmatig masturberen valt onder gezond gedrag, maar bij een masturbatie verslaving ben je de controle over je seksuele verlangens kwijt. Je ervaart dan negatieve gedachten wanneer je niet masturbeert, bent geobsedeerd om telkens te gaan masturberen en slaagt er vaak niet in om een gezonde seksuele relatie op te bouwen met iemand anders.


Tips om te stoppen met masturberen

Zelf stoppen met masturberen is lastig wanneer je de controle verliest. Op tijd ingrijpen bij een masturbatie verslaving is daarom erg belangrijk. Wanneer je merkt dat je vaker masturbeert dan voorheen en compleet stoppen voor een bepaalde periode niet mogelijk is, ontstaat een vicieuze cirkel. Het problematische gedrag rondom masturberen neemt dan steeds meer toe naarmate je verder verslaafd raakt aan masturberen, volgens Steve Sussmann in het wetenschappelijke blad Sexual Addiction & Compulsivity.

Tips om te stoppen met masturberen zijn:

  • Wees je bewust van triggers en patronen waardoor je meer masturbeert, zoals bepaalde seksuele fantasieën in pornografisch materiaal, en probeer deze te vermijden.
  • Vind een gezonde manier van afleiding, zoals het oppakken van een nieuwe hobby of het aannemen van andere gewoontes wanneer je je op je gemak voelt.
  • Stel haalbare doelen bij het stoppen met masturberen om stapsgewijs het masturberen af te bouwen.
  • Deel je zorgen met naasten voor steun. Dit helpt ook om de ernst van het probleem te erkennen.
  • Zoek professionele hulp en begeleiding om het gedrag aan te passen en onderliggende oorzaken te behandelen.

Herstellen van een masturbatieverslaving

Herstellen van een masturbatieverslaving is in veel gevallen mogelijk door professionele behandeling, maar vereist wel motivatie en toewijding richting herstel. Een psycholoog of therapeut zal aan de hand van verschillende behandelmethoden de negatieve gedragspatronen rondom het masturberen stoppen en proberen te veranderen. Tijdens een behandeling worden ook onderliggende oorzaken geïdentificeerd en behandeld. Zo neemt de kans op een terugval in de verslaving af.

Behandelmethoden om te stoppen met masturberen

Behandeling bij een masturbatie verslaving bestaat meestal uit een combinatie van individuele en groepstherapie, naast aanvullende technieken zoals meditatie om ontspanning en andere gevoelens te stimuleren. Soms wordt medicatie voorgeschreven om onderliggende psychische problemen te behandelen zoals angstklachten en depressieve gevoelens, volgens een studie uit 2018 in Current Sexual Health Reports.

De meest effectieve individuele therapie bij een masturbatieverslaving is cognitieve gedragstherapie (CGT). Een behandelaar helpt je dan om negatief gedrag aan te passen door actief aan de slag te gaan met automatische en onbewuste gedachtepatronen. Een behandelaar combineert CGT meestal met groepstherapie, waarin je steun ontvangt en ervaringen deelt met soortgenoten deelt, of familietherapie. Bij masturbatieverslaving en seksverslaving wordt daarnaast relatief vaak gebruikgemaakt van gezinstherapie.

Behandeling van een masturbatieverslaving wordt onder meer in een kliniek aangeboden. Dit heeft als voordeel dat de verschillende aspecten van de verslaving direct kunnen worden behandeld door een multidisciplinair team. Ook kan de tijdelijke afstand met de eigen omgeving helpen om triggers weg te nemen die tot masturberen leiden. Bel 020 – 532 0030 wanneer je persoonlijk advies wilt van onze medewerkers over de geschikte behandelmogelijkheden in jouw situatie.


Wat zijn de voordelen van niet masturberen?

Voordelen van niet masturberen zijn onder meer een toename van energie, meer aandacht voor gezonde intieme relaties en een verbeterde slaapkwaliteit. Bij het masturberen zelf wordt in de hersenen de afgifte van verschillende neurotransmitters gestimuleerd, waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Deze zijn onder meer verantwoordelijk voor het fijne gevoel en de positieve emoties die veel mensen ervaren tijdens het masturberen, volgens een studie uit 2008 in Progress in Brain Research.

Na de masturbatie is er door deze extra afgifte echter vaak een korte dip. Dit verklaart onder meer waarom je minder energie hebt en is een van de factoren waarop een verslaving ontstaat. Er ontstaat dan een behoefte aan meer dopamine en andere neurotransmitters, waardoor iemand weer wil masturberen.

Mogelijke voordelen van niet masturberen zijn:

  • Meer energie en vitaliteit
  • Betere concentratie dankzij een gebrek aan afleiding door seksuele gedachten
  • Versterkte (seksuele) relaties
  • Verbeterde slaapkwaliteit wanneer je hierdoor minder bezig bent met andere activiteiten voor het slapengaan
  • Toegenomen seksuele gevoeligheid tijdens andere seksuele activiteiten
bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00