Adderall

Adderall: Effecten, risico's en verslaving

Het ADHD-medicijn Adderall is niet beschikbaar in veel Europese landen, onder meer door zorgen over het hoge verslavingspotentieel. De werking van Adderall is vergelijkbaar met medicijnen zoals Ritalin en Concerta, die wel in Nederland verkrijgbaar zijn. Adderall bevat echter andere werkzame stoffen. Op deze pagina vind je uitleg over de mogelijke effecten en gevaren van Adderall, en wat je kunt doen bij een verslaving aan Adderall.


Wat is Adderall?

Adderall is een ADHD-medicijn met verslavingspotentieel dat vooral in de Verenigde Staten veel gebruikt wordt. Adderall is een combinatiemiddel van meerdere typen amfetaminen en dexamfetamine. De stoffen zorgen er samen voor dat de aanmaak van dopamine en noradrenaline in de hersenen gestimuleerd wordt. De verhoging van deze neurotransmitters helpt mensen met ADHD met het verbeteren van de aandacht, focus en de controle over impulsief gedrag.

Concerta en Ritalin zijn ADHD-medicijnen die via een andere werkzame stof (methylfenidaat) vergelijkbare effecten op gebruikers hebben. Door hun iets andere werking kunnen ze voor andere bijwerkingen zorgen dan Adderall. Daarnaast is het risico op het ontwikkelen van een afhankelijkheid mogelijk groter, volgens een studie uit 2016 in Experimental and Clinical Psychopharmacology. In Nederland is Adderall nooit op de markt toegelaten door het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.


Wat zijn de effecten van Adderall?

De effecten van Adderall zijn met name het bestrijden van de symptomen die vaak voorkomen bij ADHD. Adderall kan daarnaast worden gebruikt door mensen met narcolepsie. Het stimulerende middel helpt dan om waakzaamheid te bevorderen en vermindert slaperigheid tijdens de dag.

Mogelijke effecten van Adderall zijn:

  • Verhoogde focus en concentratie
  • Verminderde hyperactiviteit en impulsiviteit
  • Verbeterde motivatie en vermogen om taken te organiseren
  • Verhoogde waakzaamheid en verminderde slaperigheid bij narcolepsie

Wat zijn de risico’s van Adderall?

De risico’s van Adderall zijn onder meer de bijwerkingen die het kan hebben bij mensen met bestaande hartproblemen. Zo kan regelmatig gebruik van het medicijn leiden tot een hartaanval, vooral in combinatie met alcohol, volgens arts-onderzoeker Ethan Halm in BMC Cardiovascular Disorders. Adderall heeft ook een significant verslavingspotentieel. De kans op verslaving is vooral groot wanneer Adderall als recreatieve drug wordt misbruikt, omdat gebruikers dan eerder te hoge doseringen innemen. Daarnaast kan het medicijn grote impact hebben op iemands eetlust, waardoor het onder jonge gebruikers kan zorgen voor mogelijke groeistoornissen.

Mogelijke risico’s van Adderall zijn:

  • Hartproblemen als gevolg van een verhoogde hartslag en bloeddruk
  • Groeistoornissen door verminderde eetlust, vooral riskant bij kinderen en jongeren
  • Bijwerkingen zoals angst en paniek, verwardheid, en een droge mond
  • Ontwikkelen van psychische problemen zoals een angststoornis en depressie
  • Verslaving

Stoppen met Adderall

Artsen raden het sterk af om uit jezelf zomaar te stoppen met Adderall, ook wanneer je het middel recreatief misbruikt. Adderall kan namelijk voor vervelende en soms zelfs gevaarlijke ontwenningsverschijnselen zorgen, volgens onder meer een studie uit 2009 in Molecular Psychiatry. Ook kunnen klachten waarvoor je het medicijn gebruikt plotseling een stuk heftiger worden.

Veilig stoppen met Adderall vereist altijd een afbouwschema. Dit schema stelt een zorgverlener in overleg met je op. Wanneer er sprake is van een ernstige Adderall verslaving, kan een detoxprogramma ook vereist zijn. Je wordt dan medisch begeleid tijdens het afbouwen en de lichamelijke ontwenningsperiode.


Behandelmethoden voor een Adderall verslaving

Een Adderall verslaving kan op verschillende manieren worden behandeld. De meest geschikte behandelmethode hangt af van meerdere factoren, waaronder de ernst van de verslaving, of er sprake is van een dubbele diagnose, en individuele behoeften. Ambulante zorg wordt vooral aangeraden bij een milde verslaving. Bij een ernstige verslaving en wanneer eerdere pogingen niet succesvol waren, wordt opname in een kliniek aanbevolen.

Mogelijke behandelmethoden voor een Adderall verslaving zijn:

  • Cognitieve gedragstherapie: Cognitieve gedragstherapie helpt om gedachten en gedragingen die ten grondslag liggen aan de verslaving te herkennen en deze te veranderen.
  • Motiverende gespreksvoering: Motiverende gespreksvoering is een gesprekstechniek waarmee je de motivatie om te stoppen met Adderall kunt vergroten.
  • Medicijnen: Medicatie (farmacotherapie) kan helpen bij de behandeling van Adderall verslaving, zoals antidepressiva en antipsychotica.
  • Zelfhulpgroepen: In zelfhulpgroepen delen mensen met soortgelijke ervaringen nuttige tips, advies en ondersteuning bij stoppogingen.

Ben jij op zoek naar hulp voor problematisch gebruik van Adderall? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over je beste behandelingsopties.


Wat zijn de afkickverschijnselen van Adderall?

De afkickverschijnselen van Adderall zijn uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten die in sommige gevallen levensbedreigend zijn. Voor een veilige en succesvolle stoppoging is medische begeleiding daarom sterk aan te raden.

Mogelijke afkickverschijnselen van Adderall zijn:

  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Hoofdpijn en spierpijn
  • Veel zweten en last van lichamelijk trillen
  • Maagdarmklachten
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk
  • Angst, prikkelbaarheid en concentratieproblemen
  • Depressie
  • Suïcidale gedachten

Veelgestelde vragen over Adderrall

Is Adderall verslavend?

Ja, Adderall is een stimulerend medicijn dat kan leiden tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid.

Wat is het verschil tussen Ritalin en Adderall?

Adderall heeft een hoger verslavingspotentieel dan Ritalin. De werking van Adderall is vaak ook wat krachtiger dan Ritalin.

Kun je Adderall kopen bij de kruidvat?

Nee, je kunt Adderall niet bij de Kruidvat kopen omdat het medicijn in Nederland niet beschikbaar is. ADHD-medicatie zoals Ritalin en Concerta kan ook niet zonder recept worden verkregen.

Kun je Adderall overdoseren?

Ja, je kunt Adderall overdoseren, zowel per ongeluk als bewust. Het risico op overdosering neemt toe wanneer iemand Adderall gebruikt zonder medische reden.

bel Bel ons voor advies