Suboxone

Suboxone: Effecten, risico's en verschil met methadon

Suboxone wordt gebruikt om een verslaving aan verdovende middelen te behandelen, maar kan in zeldzame gevallen ook zelf tot verslaving leiden. Suboxone wordt wel gezien als een veel veiliger alternatief voor methadon, dat jarenlang een populair geneesmiddel was bij de behandeling van opioïdenmisbruik. Op deze pagina vind je uitleg over de effecten en risico’s van Suboxone, en wanneer je het kunt gebruiken. Ook bespreken we uitgebreid het verschil tussen suboxone en methadon.


Wat is suboxone?

Suboxone is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van een verslaving aan opioïden. Het helpt om heftige afkickverschijnselen te beperken en vermindert het risico op overdosis, volgens een overzichtsstudie uit 2015 in Substance Abuse. Hoewel suboxone met name voor heroïneverslaving wordt gebruikt, kan het medicijn ook helpen bij een verslaving aan pijnstillers zoals oxycodon, morfine en fentanyl.

Buprenorfine en naloxon

Suboxone is een combinatiegeneesmiddel dat twee middelen bevat: buprenorfine en naloxon. Buprenorfine heeft een vergelijkbare werking als opioïden, maar produceert minder sterke effecten en heeft een langere werkingsduur, volgens farmacoloog Beth Sproule. Het helpt zo om cravings te verminderen en afkickverschijnselen te beperken tijdens een behandeltraject. Naloxon blokkeert de effecten van opioïden en helpt om mogelijk misbruik van suboxone en opioïden tegen te gaan. Naloxon beperkt ook de kans op overdosis.


Wat is het verschil tussen suboxone en methadon?

Het verschil tussen suboxone en methadon is dat methadon voor meer intense effecten zorgt bij gebruikers. Het risico op misbruik van methadon is daarom groter, volgens onderzoeker Ruth Shim in Journal of the National Medical Association. Het bestanddeel buprenorfine in suboxone activeert de opioïde receptoren in de hersenen slechts gedeeltelijk. De effecten en het risico op verslaving zijn hierdoor beperkt. De andere werkzame stof naloxon draagt eraan bij om dit risico zo klein mogelijk te maken.

Methadon activeert de opioïde receptoren echter volledig, net zoals opiaten als heroïne en oxycodon. Het heeft zo sterke verdovende en pijnstillende effecten. Het risico op verslaving is hierdoor groot.

Beide medicijnen worden gebruikt in de verslavingszorg om ontwenningsverschijnselen te verminderen. Vanwege het risico op misbruik wordt methadon meestal alleen in afkickklinieken ingezet voor mensen met een langdurige geschiedenis van opioïdegebruik. Omdat de risico’s op misbruik bij Suboxone kleiner zijn, kan het middel ook worden voorgeschreven door artsen in de eerstelijnszorg.

Effecten van suboxone (buprenorfine / naloxon) vs. methadon

De effecten van suboxone (buprenorfine / naloxon) zijn een stuk milder vergeleken met methadon. Methadon zorgt voor een sterk verdovend effect dat vergelijkbaar is met heroïne. Dit maakt dagelijks functioneren lastiger. Wel heeft het middel interacties met verschillende andere medicatie, waardoor de afbraak van methadon in het lichaam kan worden versneld of vertraagd.

Suboxone werkt minder versuffend dan methadon. Ook heeft het minder effecten op de ademhaling vergeleken met methadon. Suboxone is daarom voor veel gebruikers veiliger, volgens een studie uit 2009 in Drug and Alcohol Dependence. Wel zijn de mogelijke ontwenningsverschijnselen tijdens een behandeling met suboxone vaak heftiger dan bij methadon, omdat buprenorfine de lichamelijke afhankelijkheid aan heroïne of andere opioïden niet volledig vervangt.


Wat is de werking van Suboxone?

De werking van suboxone is een combinatie van de twee werkzame stoffen die het bevat, buprenorfine en naloxon. Buprenorfine is een ‘gedeeltelijke opioïde agonist’. Dit betekent dat het de opioïde receptoren in de hersenen slechts gedeeltelijk activeert. Dit zorgt voor milde opioïde effecten die de ontwenningsverschijnselen bij een opioïdenverslaving helpen verminderen. Op die manier verdwijnt bij gebruikers de zin of ’trek’ in heroïne en andere opiaten.

Naloxon is een ‘opioïde antagonist’. Dit betekent dat het de werking van opioïden blokkeert. Hoewel naloxon standaard in Suboxone zit, werkt het met name wanneer gebruikers Suboxone verkeerd innemen. Het tablet moet namelijk volgens de voorschriften oraal of mondeling onder de tong worden ingenomen. Wanneer een gebruiker het geneesmiddel injecteert, om zo meer sterke effecten te ervaren, wordt naloxon geactiveerd. Naloxon helpt zo om misbruik te ontmoedigen. Ook kan het een mogelijke overdosis voorkomen.


Wat zijn de bijwerkingen van Suboxone?

De bijwerkingen van Suboxone zijn verschillende fysieke en psychische klachten die vooral de eerste paar dagen van gebruik voorkomen. Deze klachten zijn vergelijkbaar met bijwerkingen van andere opioïden. Wel zijn de bijwerkingen meestal minder intens, volgens onderzoeker Albert Dahan van de Universiteit Leiden. Ze variëren van milde klachten zoals duizeligheid en sufheid tot ernstige bijwerkingen als ademhalingsproblemen en hallucinaties.

Mogelijke Suboxone bijwerkingen zijn:

  • Sufheid en slaapproblemen
  • Duizeligheid en misselijkheid
  • Zweten en droge mond
  • Obstipatie en moeite met vasthouden van vocht
  • Hoofdpijn
  • Ademhalingsproblemen
  • Hartritmestoornissen
  • Droge mond
  • Psychische problemen zoals depressie, angst, nervositeit, rusteloosheid en hallucinaties

Wat zijn de risico’s van Suboxone?

De risico’s van Suboxone zijn onder meer de interactie die het kan hebben met andere middelen. Zo kunnen depressanten zoals alcohol en benzodiazepinen de verdovende Suboxone werking versterken. Dit vergroot de kans op gevaarlijke bijwerkingen als ademhalingsdepressie, volgens een rapport uit 2006 in Toxicological Reviews. Ook is er een risico op het levensgevaarlijke serotoninesyndroom. Dit kan zich ontwikkelen wanneer Suboxone wordt gecombineerd met stoffen die het serotonine gehalte in je lichaam verhogen, zoals SSRI’s. Informeer je arts daarom altijd over alle medicatie en middelen die je gebruikt.

Mogelijke risico’s van Suboxone zijn:

  • Een klein risico op misbruik en verslaving, ondanks de aanwezigheid van Naloxon
  • Ademhalingsdepressie
  • Interactie met andere middelen
  • Overdosis
  • Ontwenningsverschijnselen na behandeling
  • Schade aan vitale organen zoals de lever en nieren

Is Suboxone verslavend?

Ja, Suboxone kan verslavend zijn. Volgens de vooraanstaande drugsexpert Hilary Surrat heeft de verslavende werking van Suboxone onder meer te maken met de veelzijdigheid van buprenorfine. Het wordt door verslaafden dan niet alleen gebruikt om ontwenningsverschijnselen van een bestaande verslaving te bestrijden, maar ook om zelf als pijnstillend middel of als recreatieve drug te worden gebruikt. Hoewel het bestanddeel naloxon helpt om misbruik te voorkomen, kan suboxone daarom nog steeds leiden tot een afhankelijkheid bij sommige gebruikers.

Suboxone afbouwen

Gebruikers mogen niet zomaar stoppen met het gebruik van suboxone. Je moet je gebruik altijd langzaam en veilig afbouwen onder begeleiding van een arts. Op die manier wordt de kans op mogelijke ontwenningsverschijnselen beperkt, waardoor de kans op een terugval in de verslaving erg klein is.


Behandeling verslaving in een afkickkliniek

Het gebruik van suboxone in de behandeling van een opioïdenverslaving valt in de categorie farmacotherapie. Dit betekent dat je medicatie krijgt als ondersteuning tijdens een detox én verdere behandeling. Farmacotherapie vindt vrijwel altijd plaats binnen een breder behandeltraject. Een verslaving aan opioïden zoals heroïne, oxycodon en morfine vereist namelijk ook psychotherapie om de onderliggende oorzaken succesvol te behandelen. Zo kan er perspectief komen voor een beter leven en duurzaam herstel.

Opname in een afkickkliniek is de aanbevolen optie voor veilig en effectief herstel bij behandeling van een afhankelijkheid aan opioïden. Hier vind je namelijk de benodigde expertise en medische zorg die nodig is om veilig af te kicken met therapie en suboxone. Oxycodon, heroïne en andere opiaten kunnen voor levensbedreigende afkickverschijnselen zorgen en vereisen in veel gevallen langdurige zorg om een terugval later te vermijden.

Ben jij op zoek naar hulp voor een verslaving? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 voor een persoonlijk consult met een van onze medewerkers over de geschikte behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over suboxone

Wat is de Suboxone prijs?

De prijs van Suboxone is ongeveer 1 euro per tablet voor 2 mg / 0,5 mg en zo’n €3,80 voor de zwaardere dosering van 8 mg / 2mg Suboxone. Buprenorfine en naloxon worden in Nederland ook verkocht als generieke tabletten. Deze zijn ongeveer 20 tot 30 procent goedkoper.

Hoe lang werkt Suboxone?

Suboxone werkt ongeveer een hele dag, en in sommige gevallen zelfs langer dan 24 uur. Het aanbevolen gebruik van Suboxone is meestal 1 tablet per dag.

Kan Suboxone misbruik verminderen?

Ja, Suboxone kan misbruik verminderen van opiaten door ontwenningsverschijnselen bij een afhankelijkheid te bestrijden. Door het gebruik van Suboxone kun je zo het misbruik van heroïne en zware pijnstillers makkelijker afbouwen.

bel Bel ons voor advies