5-MAPB

5-MAPB: Effecten, risico's en verslaving

5-MAPB is een populair alternatief voor MDMA, omdat het legaal kan worden gekocht en een vergelijkbare werking heeft. De designerdrug heeft onder meer stimulerende effecten en maakt gebruikers socialer. De bijwerkingen en gevaren van regelmatig gebruik van 5-MAPB zijn echter groot, onder meer omdat nog maar weinig onderzoekers de drug goed hebben bestudeerd. Op deze pagina bespreken we wat bekend is over de mogelijke effecten, bijwerkingen en risico’s van 5-MAPB.


Wat is 5-MAPB?

5-MAPB is een research chemical die gebruikers innemen voor de ontspannende werking en om socialer te worden. De entactogene drug lijkt qua scheikundige structuur en werking op het bekende MDMA. Het is echter vooral vergelijkbaar met Benzo Fury en afgeleiden hiervan. 5-MAPB zorgt daarom voor minder heftige stimulerende effecten dan MDMA, volgens de Portugese drugsonderzoeker Félix Carvalho. Omdat 5-MAPB nog onvoldoende is onderzocht door wetenschappers, is nog veel onbekend over de precieze effecten en risico’s van de drug. Dit maakt langdurig gebruik van de drug extra gevaarlijk.


Werking van 5-MAPB

De werking van 5-MAPB is nog niet volledig duidelijk. 5-MAPB verhoogt in elk geval de afgifte van neurotransmitters in de hersenen zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Op die manier geeft het energie en gevoelens van empathie en euforie. 5-MAPB kan ook een lichte hallucinerende werking hebben en zorgen voor een verstoorde waarneming van beeld en geluid. De research chemical activeert namelijk de receptoren 5-HT2A en 5-HT2B in het brein, volgens een onderzoek uit 2017 in Current Pharmaceutical Design. Deze receptoren spelen een belangrijke rol in de effecten van veel psychedelica.


Wat zijn de effecten van 5-MAPB?

De effecten van 5-MAPB zijn stimulerend, ontspannend en ontremmend. De drug geeft gebruikers een gevoel van geluk en energie om bijvoorbeeld langer te kunnen dansen. Ook voel je je meer open en sociaal richting anderen na inname. De effecten zijn sterk afhankelijk van de dosering. Zo is de stimulerende werking bij een lage dosis niet goed merkbaar, volgens onderzoeker Michael Forster in Drug and Alcohol Dependence Reports.

Mogelijke effecten van 5-MAPB zijn:

 • Verhoogd gevoel van empathie, waardoor je meer lichamelijk contact wil (zoals knuffelen)
 • Verminderde sociale remmingen, waardoor je sneller contact zoekt en makkelijker praat
 • Gevoel van euforie en ontspanning
 • Verhoogde energie en alertheid
 • Verstoorde waarneming, waardoor kleuren en geluider intenser worden
 • Meer zin in seks

Duur van de effecten van 5-MAPB

De effecten van 5-MAPB duren gemiddeld 3 tot 6 uur lang en zetten meestal binnen een uur in. De precieze duur is sterk afhankelijk van de ingenomen dosis. Ook individuele factoren kunnen een rol spelen, zoals mogelijke tolerantie, het lichaamsgewicht (een hoog gewicht vertaalt zich vaak naar langere effecten) en het metabolisme van het lichaam. Het combineren van 5-MAPB met andere drugs en research chemicals kan de duur van de effecten ook beïnvloeden.


Wat zijn de bijwerkingen van 5-MAPB?

De bijwerkingen van 5-MAPB zijn onder meer een emotionele dip in de dagen erna en verschillende fysieke bijwerkingen direct na inname. De bijwerkingen zijn over het algemeen minder sterk dan die van MDMA, volgens ervaringen van gebruikers op online fora zoals Reddit. Wel kunnen ze alsnog erg gevaarlijk zijn en vereisen ze soms opname in een ziekenhuis, volgens een groep Amerikaanse artsen in Annals of Emergency Medicine.

Mogelijke bijwerkingen van 5-MAPB zijn:

 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Moeheid en slaapproblemen, vaak enkele dagen lang
 • Spierzwakte en krampen
 • Hoofdpijn en licht gevoel in het hoofd
 • Tandenknarsen en ‘malen’ met de kaken
 • Angst en paniek
 • Emotionele dip voor enkele dagen lang (‘dinsdag dip’ van xtc)
 • Trillen

Wat zijn de risico’s van 5-MAPB?

De risico’s van 5-MAPB zijn onder meer het gebrek aan onderzoeken naar de drug, waardoor langetermijneffecten grotendeels onbekend zijn. Regelmatig gebruik van de drug, vooral in hoge doseringen, kan op de korte termijn leiden tot levensbedreigende situaties. Zo kan het lichaam oververhit raken, kun je een psychose krijgen en lopen gebruikers risico op het gevaarlijke serotoninesyndroom.

Mogelijke risico’s van 5-MAPB zijn:

 • Verwardheid, desoriëntatie en psychose
 • Cognitieve en mentale klachten, van geheugenproblemen tot depressie
 • Hyperthermie (oververhitting van het lichaam)
 • Hartritmestoornissen, onder meer door de verhoogde hartslag en bloeddruk waartoe de drug leidt
 • Leverfalen
 • Serotoninesyndroom
 • Onbekende langetermijneffecten en mogelijke interacties met andere middelen (zoals in het mixdrankje Explosion)

Is 5-MAPB verslavend?

Ja, 5-MAPB is verslavend. Zo heeft de drug effecten op hersensystemen die betrokken zijn bij beloning en motivatie, net als andere verslavende drugs. Onderzoekers hebben de verslavende werking van 5-MAPB ook waargenomen tijdens dierenstudies naar de research chemical, zoals in een rapport uit 2017 in Journal of Applied Toxicology.

Er is echter nog geen onderzoek verricht naar 5-MAPB verslaafden en de mogelijke behandeling hiervan. Wel wordt aangenomen dat een behandeltraject vergelijkbaar is met een voor MDMA-verslaving. Dit betekent dat iemand lichamelijk moet detoxen en in therapie gaat om onderliggende oorzaken te behandelen. Populaire therapievormen hiervoor zijn cognitieve gedragstherapie en groepstherapie.

Zoek jij hulp voor een 5-MAPB verslaving? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 voor persoonlijk advies van onze medewerkers over de mogelijke behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over 5-MAPB

Wat is de juiste dosering van 5-MAPB?

60-80 mg is een normale dosering van 5-MAPB, maar dit kan voor sommige gebruikers alsnog te licht of zwaar zijn. Het gebruik van 5-MAPB wordt afgeraden vanwege de onbekende bijwerkingen en risico’s op de lange termijn.

Is 5-MAPB legaal?

5-MAPB is geen legale drug, maar kan wel legaal worden verkocht als stof die alleen voor onderzoeksdoeleinden bestemd is. Vaak staat er op het label van research chemicals dat ze niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Hoe vergelijkt 5-MAPB zich met andere vergelijkbare stoffen?

5-MAPB is vergeleken met MDMA minder stimulerend en zorgt voor meer entactogene effecten vergeleken met sommige andere benzofuranen (zoals Benzo Fury). Research chemicals zoals 5-MAPB zijn echter minder goed onderzocht dan populaire drugs als MDMA.

Hoe herken je het gebruik van 5-MAPB?

Je herkent het gebruik van 5-MAPB aan veranderingen in gedrag (iemand wordt plotseling erg knuffelig, praatgraag en wordt energieker) en fysieke symptomen zoals een verhoogde lichaamstemperatuur, wijde pupillen en plotselinge trillingen.

bel Bel ons voor advies