Wat is Tranq Drugs? Effecten, risico's en behandeling
Tranq heeft in korte tijd naam gemaakt als de ‘zombiedrugs’ met levensgevaarlijke effecten. Tranq wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van duizenden drugsgebruikers in de Verenigde Staten de afgelopen paar jaar, volgens onderzoekers van het Amerikaanse CDC. De drug is van oorsprong een kalmerings- en verdovingsmiddel voor de behandeling van dieren, en versterkt de werking van opioïden zoals fentanyl en heroïne. De effecten van tranq op mensen zijn erg gevaarlijk en leiden snel tot overdosering, verslaving en ernstige huidwonden. Op deze pagina vind je uitleg over de werking en risico’s van tranq, de populariteit van tranq in Nederland, en beschikbare behandelopties.
Inhoud
Wat is Tranq?
Tranq is een verdovend diergeneesmiddel dat steeds vaker gemengd wordt met andere drugs zoals fentanyl en heroïne. Tranq kan de effecten van deze opioïden versterken en dealers kunnen de drugs ermee versnijden om kosten te besparen. Het is een erg gevaarlijk middel met een verwoestende impact op gebruikers en een hoog verslavingspotentieel, volgens een studie uit 2014 in Forensic Science International.
Tranq is een bijnaam van het medicijn xylazine. Het middel wordt in de diergeneeskunde gebruikt om dieren te kalmeren, te verdoven en pijn te verlichten. Het is niet bedoeld voor menselijk gebruik. Als straatdrug wordt Tranq ook wel de “zombie drug” genoemd. Dit komt door de sterk verdovende effecten die de zware pijnstiller heeft en vleeswonden waar veel gebruikers last van krijgen.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
020 - 532 0030Ma-Vrij van 07:00 - 22:00
Waarom wordt Tranq als “Zombie Drug” bestempeld?
Tranq wordt als “zombie drug” bestempeld door de effecten die het heeft op gebruikers. Het is een sterke pijnstiller met zware verdovende effecten, waardoor gebruikers niet goed aanspreekbaar zijn en vertraagd bewegen. Tranq wordt ook de zombiedrug genoemd omdat het bij gebruikers vaak tot ernstige huidproblemen leidt, net zoals bij de krokodillen drug. Veel Tranq-gebruikers krijgen last van huidzweren die steeds verder infecteren en zich ontwikkelen tot vleeswonden, volgens verslavingsonderzoeker Rafael Torruella in Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy. Dit komt onder meer doordat Tranq de bloeddoorstroming vertraagt, waardoor wonden niet meer genezen.
Hoe wordt Tranq gebruikt?
Tranq wordt gebruikt door de drug te spuiten, snuiven of roken, net zoals fentanyl. Het injecteren van Tranq is de meest gebruikte manier. Het is belangrijk om te weten dat Tranq nooit op een veilige manier kan worden gebruikt. Het is een gevaarlijke drug die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en de dood.
Wat zijn de effecten van Tranq ?
De effecten van tranq zijn vooral verdovend voor gebruikers. Het verdovingsmiddel zorgt in combinatie met andere opioïden voor een intens en langwerkend verdovend effect. Ook kan tranq gevoelens van euforie verlengen die opiaten zoals fentanyl en heroïne veroorzaken, volgens een studie uit 2023 in Drug and Alcohol Dependence. Sommige gebruikers ervaren daarnaast hallucinerende effecten.
Mogelijke effecten van tranq zijn:
- Sterke verdoving van het centrale zenuwstelsel
- Pijnverlichting
- Gevoel van euforie
- Hallucinaties
Wat zijn de risico’s van Tranq?
De risico’s van tranq zijn onder meer levensgevaarlijke bijwerkingen, lichamelijke verwondingen en het hoge verslavingspotentieel. Het aantal overdoses met dodelijke afloop in Amerika is fors gestegen sinds tranq wordt gemengd met drugs als fentanyl en heroïne. De effecten van de drug zorgen ervoor dat gebruikers snel tolerantie opbouwen en een hogere dosering willen gebruiken. Bij een overdosis van tranq werken bestaande middelen zoals naloxon niet, volgens een rapport uit 2022 in Clinical Toxicology. Het risico op overlijden is daarom groter dan bij andere drugs.
De Amerikaanse overheid bestempelde tranq in de zomer van 2023 als ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Het Witte Huis lanceerde op 11 juli 2023 zelfs een National Response Plan om het gebruik van met tranq aangelengde fentanyl te bestrijden. De werking van tranq in combinatie met fentanyl en andere verdovende drugs zorgt voor een groter risico om het bewustzijn te verliezen en te stikken door een vertraagde ademhaling.
Mogelijke risico’s van tranq zijn:
- Overdosis
- Ademhalingsproblemen
- Slaperigheid en verlies van bewustzijn
- Infecties en ernstige huidproblemen, zoals diepe vleeswonden
- Verlamming en zenuwschade
- Verslaving
- De dood
Tranq in Nederland
Volgens recente cijfers van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem is tranq niet of nauwelijks in gebruik in het drugscircuit. Zo’n 15 jaar geleden werd tranq (xylazine) wel aangetroffen in enkele ketamine batches. Voorlopig is er echter geen sprake van een opmars van het diergeneesmiddel in Nederland bij het versnijden van opiaten en drugs zoals cocaïne.
Tranq zal in Nederland ook minder makkelijk grote schade kunnen veroorzaken, volgens experts van het Trimbos instituut. Er wordt door de overheid beter toegezien op het drugsgebruik hier dan in landen als de Verenigde Staten. Ook worden gebruikers niet snel gecriminaliseerd en is adequate zorg bij problematisch gebruik effectief beschikbaar, zoals methadonverstrekking.
Afkicken en behandeling van een Tranq verslaving
Voor het afkicken en de behandeling van een tranq verslaving is professionele hulp noodzakelijk. Het ontwenningsproces is namelijk gevaarlijk en langdurig. Medische begeleiding is daarom vereist om de risico’s van heftige afkickverschijnselen te beperken. Een klinische detox is de aanbevolen optie van experts voor de ontwenning van een tranq verslaving.
Na het ontwenningsproces kun je in therapie gaan om de oorzaken van de verslaving beter te begrijpen en te behandelen. Cognitieve gedragstherapie wordt meestal aanbevolen voor een drugsverslaving. Je leert hierin om negatieve gedachtes te identificeren en te veranderen dankzij gezonde copingmechanismen.
Zoek jij hulp voor een tranq verslaving? Bel 020 – 532 0030 voor advies van onze medewerkers over de beste behandelopties in jouw situatie.
Veelgestelde vragen over Tranq
Is Tranq legaal in Nederland?
Tranq is niet legaal in Nederland als recreatieve drug. Tranq mag in Nederland alleen door een dierenarts worden voorgeschreven en gebruikt als geneesmiddel voor huisdieren en vee.
Is Tranq verslavend?
Tranq is erg verslavend en leidt al snel tot lichamelijke en psychische afhankelijkheid. Dit komt onder meer doordat het de afgifte van neurotransmitters zoals verhoogt, waardoor je meer van de drug wilt gebruiken.