Xylazine

Xylazine drugs: Effecten, risico's en verslaving

Xylazine is een verdovingsmiddel in de diergeneeskunde dat voor mensen levensgevaarlijk is om te gebruiken. Het staat ook bekend als ‘zombie drug’ en tranq. Xylazine wordt meestal gemengd met verslavende drugs zoals fentanyl, cocaïne en heroïne, vaak zonder dat gebruikers dit weten, en wordt dan tranq dope genoemd. Het zorgt onder meer ervoor dat effecten van deze middelen langer aanhouden en is een relatief goedkoop middel voor dealers om hun drugs mee te versnijden. Het risico op overdosering en ernstige acute bijwerkingen is bij Xylazine echter erg groot voor gebruikers. Op deze pagina vind je uitleg over de werking van Xylazine, de mogelijke risico’s en bespreken we hoe je veilig kunt stoppen met Xylazine.


Wat is Xylazine?

Xylazine is een diergeneesmiddel met een sterk verdovende werking. Het wordt sinds enkele jaren misbruikt als recreatieve drug, vaak in combinatie met andere drugs zoals fentanyl en heroïne. Xylazine heeft voor mensen zeer grote gezondheidsrisico’s. Zo kan het gebruik ervan al snel leiden tot de dood. In Amerika maakt de drug een flinke opmars en is het al gelinkt aan duizenden overdoseringen, volgens een studie uit 2022 in Drug and Alcohol Dependence.

Waar wordt Xylazine voor gebruikt?

Xylazine wordt gebruikt voor de verdovende werking en om de effecten van andere drugs zoals fentanyl te verlengen, volgens drugsonderzoeker Claire Zagorski in Harm Reduction Journal. Volgens ervaringen van sommige gebruikers kan Xylazine ook leiden tot hallucinaties en een gevoel van geluk. Deze effecten zijn onder meer afhankelijk van de ingenomen dosering en mogelijke tolerantie. In de diergeneeskunde wordt Xylazine gebruikt voor het verdoven van dieren en het verlichten van pijn.


Wat zijn de effecten van Xylazine?

De effecten van Xylazine zijn vooral verdovend. Het middel verdooft het centrale zenuwstelsel en zorgt zo voor slaperigheid, verslapte spieren en pijnverlichting. Xylazine kan ook de effecten van andere drugs verlengen en vergroten. Zo kunnen gebruikers van fentanyl langer een gevoel van geluk ervaren wanneer de drug wordt gemengd met Xylazine, volgens de vooraanstaande arts-onderzoeker Lewis Nelson in Annals of Internal Medicine. Ten slotte kan Xylazine bij sommige gebruikers hallucinaties veroorzaken.

Mogelijke effecten van Xylazine zijn:

 • Verdoving van het centrale zenuwstelsel
 • Slaperigheid en verslapte spieren
 • Pijnverlichting
 • Gevoel van euforie en geluk
 • Hallucinaties

Wat zijn de bijwerkingen van Xylazine?

De bijwerkingen van Xylazine zijn gevarieerd en sterk afhankelijk van de andere middelen en stoffen waarmee de drug wordt gemengd. Gevaarlijke bijwerkingen van Xylazine zijn onder meer de sterke sedatie, ademhalingsdepressie en een vertraagde hartslag. Onder invloed van de drug kan het gedrag van gebruikers ook sterk veranderen, volgens een onderzoek uit 2023 in Psychopharmacology. Xylazine heeft de bijnaam van zombie drug omdat gebruikers vaak slecht aanspreekbaar zijn, vertraagd bewegen en een erg verwarde indruk maken.

Enkele bijwerkingen van Xylazine zijn:

 • Versterkte sedatie en slaperigheid
 • Een lage bloeddruk en vertraagde hartslag
 • Ademhalingsdepressie (vertragen of volledig stoppen van de ademhaling)
 • Misselijkheid, braken en buikpijn
 • Toevallen
 • Ernstige verwarring

Wat zijn de risico’s van Xylazine?

De risico’s van Xylazine zijn onder meer de hoge kans op overdosering, schade aan vitale organen en verslaving. Veel gebruikers van Xylazine nemen het middel onbewust in wanneer het vermengd is met drugs zoals fentanyl, cocaïne en heroïne, of weten simpelweg niet in welke hoeveelheden het precies is toegevoegd aan hun drugs. Dit maakt veilig doseren erg lastig, ook omdat Xylazine al in kleine doseringen krachtige effecten heeft.

Volgens een groep toxicologen in het vakblad Toxics is het lastig om vast te stellen hoeveel mensen direct zijn overleden aan de gevolgen van Xylazine, omdat bij een overdosering vaak sprake is van meervoudig drugsgebruik en mogelijke andere factoren. Wel is zeker dat het diergeneesmiddel in korte tijd een rol heeft gespeeld bij duizenden extra drugsdoden.

Enkele risico’s van Xylazine zijn:

 • Overdosering
 • Coma door ernstige ademhalingsproblemen
 • Hartfalen
 • Lever- en nierfalen
 • Ernstige littekens en verhoogde kans op infecties
 • Verslaving

Stoppen met Xylazine?

Veilig stoppen met Xylazine vereist meestal professionele hulp. Wanneer je zelf wilt stoppen met Xylazine, kunnen namelijk ernstige ontwenningsverschijnselen optreden. Deze zijn soms erg gevaarlijk en maken het daarnaast lastig om je verslaving te overwinnen. Door het volgen van een medische detox worden mogelijk gevaarlijke symptomen in de gaten gehouden en tijdig behandeld. Ook krijg je ondersteuning om je ontwenning succesvol door te komen, zoals medicatie voor sommige heftige afkickverschijnselen en counseling.

Wil je stoppen met Xylazine en heb je advies nodig over een geschikte behandeling in jouw situatie? Of wil je weten hoe je iemand in je omgeving kunt helpen? Bel nu naar 020 – 532 0030 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over je behandelopties.


Behandelmethoden bij een Xylazine verslaving

Er zijn verschillende behandelmethoden die kunnen worden toegepast bij een Xylazine verslaving. Meestal bestaat een behandeltraject uit een combinatie van cognitieve gedragstherapie, ondersteunende medicatie en nazorg. Bij een afhankelijkheid aan Xylazine is er vaak ook sprake van een verslaving aan andere drugs, met name opioïden zoals fentanyl en heroïne. Het is daarom belangrijk dat je behandelaars brede expertise hebben om een effectieve behandeling te kunnen bieden.

In Nederland is Xylazine nog relatief onbekend. Een behandeling op maat is daarom niet altijd mogelijk. Bij een ernstige Xylazine verslaving is het daarom verstandig om ook een afkickkliniek in het buitenland te overwegen. Zo beschikken afkickklinieken in Zuid-Afrika vaak wel over de benodigde expertise om je drugsprobleem effectief en succesvol te behandelen, omdat Xylazine-gebruik er vaker voorkomt.

In ons overzicht van afkickklinieken vind je afkickklinieken die gespecialiseerd zijn in drugsverslaving, gedragsverslaving en de behandeling van dubbele diagnoses.


Wat zijn de afkickverschijnselen van Xylazine?

Veel voorkomende afkickverschijnselen van Xylazine zijn:

 • Angst en paniek
 • Slapeloosheid en rusteloosheid
 • Spierpijn en -krampen
 • Zweten
 • Misselijkheid en braken
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Cravings
 • Psychische klachten zoals depressie en psychose
 • Concentratieproblemen
 • Intense nachtmerries

Veelgestelde vragen over Xylazine

Is Xylazine verslavend?

Ja, Xylazine is een verslavend middel en kan zowel tot lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid leiden. Dit komt onder meer door de werking van Xylazine op de neurotransmitters in je hersenen en doordat Xylazine vaak wordt gemengd met andere verslavende middelen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00