Bath Salts

Wat zijn Bath Salts (Drugs)?

Bath salts zijn een gevaarlijke groep drugs die jarenlang legaal konden worden verkocht ondanks grote gezondheidsrisico’s. De drugs zijn populair vanwege hun stimulerende effecten, maar kunnen ook makkelijk leiden tot heftige psychische klachten. Vanwege het hoge verslavingspotentieel en het risico op overdosering zijn bath salts tegenwoordig in veel landen illegaal, waaronder in Nederland. Op deze pagina vind je uitleg over het gebruik en de effecten van bath salts. Ook bespreken we wat de risico’s voor gebruikers zijn en wat je kunt doen bij een verslaving.


Wat zijn bath salts?

Bath salts zijn een groep synthetische drugs waar stimulerende middelen als mefedron, methylon en flakka onder vallen. Deze drugs heten “bath salts” omdat de witte korrels en kristallen qua uiterlijk veel overeenkomen met de oplosbare mineralen die je kunt toevoegen aan badwater en ze daarom soms als zogenaamde badzouten werden aangeboden. Bath salts konden namelijk lange tijd legaal worden verkocht aangezien ze buiten de bestaande wetgeving vielen. Mefedron werd bijvoorbeeld pas in 2012 opgenomen in de Opiumwet, terwijl het al in 2000 in het drugscircuit opdook.

Bath salts zijn designerdrugs en kunnen vaak onvoorspelbare bijwerkingen op gebruikers hebben. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de stimulerende en psychoactieve stoffen die in bath salts zitten: synthetische cathinonen. Dit zijn in het laboratorium gemaakte varianten van cathinon, een psychoactieve stof die in de bladeren van de qat plant zit. De werking van deze synthetische cathinonen kan per drug erg verschillen, waardoor het risico op een overdosis groter is dan bij meer bekende drugs.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe worden bath salts gebruikt?

Bath salts worden vooral in pilvorm of tabletten gebruikt. Daarnaast kun je de poeders of kristallen zelf direct innemen of ergens in verwerken. Het snuiven en injecteren van bath salts zijn de meest gevaarlijke gebruiksmethoden, volgens een geüpdatete studie door Amerikaanse onderzoekers uit 2023. Je loopt dan een groter risico op overdosis.

Mogelijke manieren om bath salts te gebruiken zijn:

 • Inslikken als pil of tablet
 • Mengen met een vloeistof of voedsel
 • Rechtstreeks snuiven
 • Verhitten en de dampen inhaleren
 • Injecteren via een vloeistofoplossing

Wat zijn de effecten van bath salts?

De effecten van bath salts zijn erg gevarieerd en vaak slecht te voorspellen. De precieze samenstelling van de drugs verschilt namelijk sterk en bath salts zijn meestal slecht te doseren. Ook is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten en bijwerkingen die bath salts kunnen hebben in combinatie met andere middelen.

Mogelijke effecten van bath salts zijn:

 • Boost in energie en focus
 • Gevoel van euforie
 • Meer open en sociaal zijn richting je omgeving
 • Hallucinaties
 • Verhoogde libido

Hoe lang duren de effecten van bath salts?

De effecten van bath salts duren gemiddeld zo’n 4 tot 8 uur. Bij sommige gebruikers houdt de high wel 2 dagen lang aan. De bijwerkingen van bath salts duren gemiddeld langer dan de bedoelde effecten. Hallucinaties, verward gedrag en psychotische symptomen kunnen zich blijven voordoen wanneer de drug al uit het lichaam is. Ook kan regelmatig gebruik van bath salts leiden tot permanente schade aan verschillende organen, volgens een studie uit 2012 in Annals of Emergency Medicine.


Wat zijn de bijwerkingen van bath salts?

De bijwerkingen van bath salts zijn vooral bij hoge doseringen erg gevaarlijk. Gebruikers kunnen dan onder meer heftige gedragsveranderingen ervaren en last krijgen van psychische klachten zoals paniekaanvallen en een psychose. Omdat bath salts lastig te doseren zijn in vergelijking met ‘normale’ drugs, is het risico op ernstige bijwerkingen voor gebruikers vaak slecht in te schatten.

Mogelijke bijwerkingen van bath salts zijn:

 • Fysieke symptomen zoals een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur, spierkramp en pijn aan de borst
 • Grote pupillen
 • Verminderde eetlust
 • Slapeloosheid
 • Beroerte
 • Intense psychische klachten zoals angst- en paniekaanvallen, verwarring en psychose

Kun je verslaafd raken aan bath salts?

Ja, je kunt verslaafd raken aan bath salts. De drugs beïnvloeden namelijk direct het beloningscentrum van de hersenen. Zo verhogen bath salts de afgifte van belangrijke neurotransmitters zoals dopamine, die verantwoordelijk zijn voor de positieve gevoelens van euforie en beloning. Een gebruiker zal daarom steeds meer willen innemen en een afhankelijkheid ontwikkelen.

Het is voor veel mensen lastig om te stoppen met bath salts omdat ze al snel last krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen. Bath salts kunnen ook tot intense cravings leiden die vergelijkbaar zijn met die van crystal meth, volgens de vooraanstaande verslavingsexpert Nora Volkow.


Is er behandeling voor verslaving aan bath salts?

Ja, er is behandeling beschikbaar voor verslaving aan bath salts. Vanwege de ernst van de ontwenningsverschijnselen en heftige cravings is het altijd verstandig om professionele hulp te zoeken bij een verslaving aan bath salts.

Verslavingszorg voor bath salts omvat meestal een combinatie van detox voor de lichamelijke afhankelijkheid en psychotherapie om de oorzaken van de verslaving te identificeren en behandelen. Cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering werken in het bijzonder goed om iemand te helpen met het veranderen van het verslavende gedrag. Soms wordt tijdens een behandeltraject gebruikgemaakt van farmacotherapie wanneer iemand tegelijkertijd behandeld moet worden voor aanvullende psychische klachten.

Ben jij verslaafd aan bath salts of wil je iemand helpen uit je omgeving? Bel 020 – 532 0030 om anoniem advies te krijgen van een van onze medewerkers over de beste behandelmogelijkheden in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over bath salts

Waar komen bath salts vandaan?

Bath salts zijn synthetische drugs die in een laboratorium worden gemaakt. De werkzame stof in deze groep designerdrugs is vooral gebaseerd op cathinon, een plantenstof die voorkomt in de qat plant.

Waar komt de naam bath salts vandaan?

De naam bath salts komt uit het verleden, toen deze drugs legaal konden worden verkocht als zogenaamde badzouten. Bath salts lijken qua uiterlijk namelijk erg veel op deze badmineralen en konden met het label ‘not for human consumption’ legaal worden aangeboden.

Kunnen bath salts veilig gebruikt worden?

Nee, bath salts kunnen nooit echt veilig gebruikt worden omdat de drugs lastig te doseren zijn en de effecten hierdoor onvoorspelbaar zijn. Het risico op bijwerkingen en overdosering is bij bath salts daarom groot.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00